Edunvalvonta ei ole kyläpolitikointia

Lapin Kansa 14.9.2021

Lapin Kansa varoitteli muutama päivä sitten pääkirjoituksessaan tulevia maakunnan sote-päättäjiä kyläpolitikoinnista ja korosti että tärkeintä on ajatella koko Lapin etua päätöksenteossa.

Tällä viitattiin tietysti Länsi-Pohjan ja Lapin sairaanhoitopiirien yhteistyökyvyttömyyteen liittyen siihen, missä ja miten erikoissairaanhoidon ympärivuorokautista päivystystä ja leikkaustoimintaa jatkossa harjoitettaisiin; Kemissä vai Rovaniemellä. Samalla Lapin Kansa lietsoo riitaa laittamalla vastakkain Länsi-Pohjan keskussairaalan ja pienten kuntien terveysasemat.

Herää kysymys, kenen etua Lapin Kansan pääkirjoitustoimittaja ajaa ja miksi se jo etukäteen väheksyy tulevien sote-päättäjien toimia tällä kyläpolitikointi-varoituksella. Itse koin sen yritykseksi laittaa suukapula tuleville sote-päättäjille jo valmiiksi ja se ärsytti.

Olen vakuuttunut siitä, että tulevat sote-päättäjät Lapissa osaavat ajatella laajemmin kuin pelkästään oman kunnan etua, mutta on päivänselvää, että myös oman kunnan palvelutarpeen esiin nostaminen on tärkeää. Edunvalvonta ei sulje pois laajempaa arviointia eikä valmiutta yhteisiin ratkaisuihin.

Lapin kansanedustajana koen vahvasti, että tehtäväni on ajaa Lapin ja lappilaisten etuja eduskunnassa. Mielestäni teen silloin edunvalvontaa ja voin vakuuttaa, että kaikki kansanedustajat tekevät oman vaalipiirinsä edunvalvontaa.

Edunvalvonta ei sulje pois laajempaa arviointia eikä valmiutta yhteisiin ratkaisuihin.

Edunvalvontaa tehdään Suomessa laajalla rintamalla. Ajatellaanpa esimerkiksi Lapin Liittoa. Sen tehtävä on nimenomaan lappilaisten edunvalvonta.

Meillä on monia järjestöjä ja yhdistyksiä, jotka ajavat jonkin tietyn osapuolen tai ryhmittymien etuja. Yrittäjillä, työntekijöillä, kuntayhtymillä jne. on omia etujärjestöjä. Heitä ei syytetä kyläpolitikoinnista.

Edunvalvonnan leimaaminen kyläpolitikoinniksi on käsitteillä leikkimistä. Kyläpolitikoinnista syytetään yksittäisiä henkilöitä, kun taas organisoituneet järjestöt ja yhdistykset tekevät hienommalta kuulostavaa edunvalvontaa. Kyläpolitikoinnista syyttäminen on kokemukseni mukaan yritys väheksymällä vaientaa luottamushenkilöitä vastapuolen toimesta.

Piditkö artikkelista? Jaa se kavereillesi:

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Jätä kommentti