Fortumin karmeat seikkailut maailmalla

Keskiviikko 27.7.2022

Fortumin hiuksia nostattavat seikkailut maailmalla koituvat suomalaisten veronmaksajien maksettavaksi. Voimme unohtaa Fortumin maksamat puolen miljardin vuotuiset osingot valtiolle vuosikymmeniksi eteenpäin. Fortum on tosiaan toiminut kuten ”kokoaan suuremman” maan valtionyhtiö surullisin seurauksin. Saksalaisen Uniperin osakekaupat tehtiin, vaikka tiedettiin Uniperin pitkistä sopimuksista myydä energiaa kiinteällä hinnalla. On helppo ajatella, että Uniperin vaikeudet johtuvat Venäjä pakotteista, mutta näin ei ole. Fortum antoi jo viime tammikuussa Uniperille kahdeksan miljardin lainan ja lainatakauksen, jonka syynä oli Uniperin tekemät 10 miljardin tappiot edellisvuonna. Tappiot johtuivat nimenomaan näistä Uniperin tekemistä pitkistä kiinteähintaisista energian toimitussopimuksista. Venäjä hyökkäsi Ukrainaan vasta 24.helmikuuta tänä vuonna.

Julkisessa keskustelussa on keskitytty haukkumaan omistajaohjausministeriä. Ehkä syystäkin, mutta valtion omistajaohjausosaston ja Fortumin istuvan hallituksen vastuusta on kirjoitettu vähemmän. Myös Eduskunnan talouspoliittisen ministerivaliokunnan rooli on jäänyt pimentoon.

Syyllisten hakeminen on vasta alkanut. Fortumin yhdeksän jäsenisessä hallituksessa kolmella on saksan kansalaisuus. On selvää, että tämä herättää epäilyn jonkinlaisesta saksalaisten edunvalvonnasta Suomen valtion yhtiössä. Saksalaisille on Uniperin tekemien sopimusten myötä taattu halpa energia, jota Uniper joutuu nyt hankkimaan kalliilla hinnalla tehden valtavia tappioita joka päivä. Nyt saavutetusta sopimuksesta huolimatta tämä tulee jatkumaan lokakuuhun asti. Saksan valtion ostaa 30 % yhtiöstä pilkkahintaan ja on luvannut lainata rahaa yhtiölle. Siis ei pääomittaa, vaan lainata. Siinä on iso ero. Lainat on maksettava takaisin ja niiden maksu on etusijalla kaikkeen muuhun. Tuleeko Fortum ja sitä kautta Suomen valtio koskaan saamaan takaisin sijoittamiaan rahoja. Tuskin. Saksa on lykännyt poikkeusolojen julistamista ja siten estänyt markkinahintojen siirtämisen kuluttajahintoihin.

Monet suomalaiset eläkeyhtiöt ovat sijoittaneet Fortumiin. Valtion jälkeen suurimmat omistajat ovat Eläkevakuutusosakeyhtiöt Ilmarinen, Varma ja Elo. Myös Veritaksella on huomattava omistusosuus Fortumissa. Fortumin osakkeilla käytiin kauppaa viime syksynä 26 – 27 eurolla/osake. Tätä kirjoittaessani osakkeen hinta on 10 euroa. Fortumin osakehinnan romahdus on valtava tappio meidän eläkevakuutusyhtiöillemme.

Uskon, että olemme kuitenkin nähneet vasta jäävuoren huipun. Fortumin seikkailut valtion omistajaohjauksen ja talouspoliittisen ministerivaliokunnan tuella tulevat kostautumaan vielä moninkertaisesti tavallisille suomalaisille veronmaksajille.

Piditkö artikkelista? Jaa se kavereillesi:

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Jätä kommentti