Nostan hattua ahkerille puurtajille, joista monet ovat boomereita

Lapin Kansa 2.11.2021

”Boom-boom boomeri, jäitä hattuun, ota coolimmin”. Pääministerin somepostaus mennä viikolla sai raivostuneen vastaanoton somekansassa. Minä en sitä ennen tiennyt keitä boomereilla tarkoitetaan, mutta se selvisi aika nopeasti, kun some täyttyi raivostuneista ja loukkaantuneista kommenteista.

Boomeri on siis uuskieltä, jolla tarkoitetaan sotien jälkeen syntyneitä suuria ikäpolvia aina vuoteen 1964 asti. Eli minäkin olen siis boomeri.

Pääministerimme on jälkeenpäin kertonut, että postaus oli huumoria ja sitä se varmaan hänen ja seuralaisensa mielestä olikin. Jonkun muun somepäivityksenä se olisi minullakin mennyt toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos, mutta pääministerin tekemänä, heti sen jälkeen, kun Kesärannan bileet olivat tulleet julkisuuteen, se oli niin epäonnistunut julkisuustemppu kuin ikinä voi olla. Mutta tekevälle sattuu. Niinhän sitä sanotaan.

Julkisuus on poliitikolle itseisarvo, ja jotkut poliitikot ovatkin valmiita melkein mihin tahansa, jopa uimapukukuviin, saadakseen julkisuutta. Tiedän ainakin yhden poliitikon, joka uhraa koko päivänsä miettiessään mahdollisimman räväkkää twitter-päivitystä ainoana päämääränä pääsy iltapäivälehtien lööppeihin.

Julkisuudella tavoitellaan tietysti äänestäjiä aina seuraavissa vaaleissa. Minun on vaikea uskoa, että äänestäjät menisivät niin halpaan, mutta voin tietysti olla väärässäkin.

Poliitikoille julkisuus on joskus myös armotonta. Kun iltapäivälehtien toimittajat ottavat jonkun kansanedustajan tai ministerin suurennuslasin alle, voi jälki olla karmeaa. Yksityiselämän ja lähipiirin epäonnistumiset ja vaikeudet revitään otsikoihin ilman mitään myötätuntoa. Pääasia, että saadaan mahdollisimman monta klikkausta ja mainoksille näkyvyyttä. Mainoksethan on lisätty sinne tekstin lomaan, joten ne on pakostakin silmäiltävä edes jollakin tasolla, jos haluaa lukea jutun loppuun asti.

Mitä raflaavampi otsikko, sen enemmän klikkauksia. Sääliä ei tunneta.

Politiikan tekeminen on taitolaji ja julkisuuden hallinta on olennainen osa sitä. Ahkerat puurtajat jäävät usein julkisuudessa paitsioon, vaikka useimmiten juuri heillä olisi tarvittavaa asiantuntijuutta, osaamista ja kokemusta valtion johtotehtävissä.

Aika monet heistä ovat juuri näitä ns. boomereita, mutta heistä on vaikea keksiä raflaavia otsikoita. He pitävät yksityiselämänsä omanaan, eivät bilettele julkisesti eivätkä tee raflaavia twitter-päivityksiä. Minä ainakin nostan heille hattua.

Piditkö artikkelista? Jaa se kavereillesi:

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Jätä kommentti