Venäjä näytti ar­vaa­mat­to­muu­ten­sa, ja siksi Na­to-kan­ta­ni on muut­tu­nut piirun verran myön­tei­sem­mäk­si

01.03.2022 UUSI ROVANIEMI:

Lapin kansanedustajat kirjoittavat Eduskunnasta-kolumneja vuoroviikoin Uusi Rovaniemi -lehteen. Tällä viikolla vuorossa on perussuomalaisten Kaisa Juuso.

 

Putin on paha ja Zelenskyi on hyvä. Tätä olemme nyt lukeneet ja kuulleet viimeisen viikon ajan. Koronasta ei yhtäkkiä puhu enää kukaan. Koronapelko on vaihtunut Venäjän pelkoon.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on järkyttänyt meitä kaikkia. Ei vain meitä suomalaisia vaan koko Eurooppaa. Ukrainan presidentti ja kansa taistelevat itsenäisyytensä puolesta sydäntä särkevän urhoollisesti ja ovat saaneet koko Euroopan sympatiat puolelleen.

Samaan aikaan kuuluu huhuja siitä, kuinka venäläiset nuoret miehet olisi pakotettu sotimaan kesken koulutuksen ja että heiltä olisi takavarikoitu kännykät, jolloin he eivät pysty olemaan yhteydessä läheisiinsä. Läheiset eivät siten tiedä ovatko miehet elossa vai jo kuolleet.

En tiedä, onko tämä totta vai ei. Sympatiani ovat joka tapauksessa myös heidän puolellaan, ja minua suututtaa Venäjän johdon häikäilemättömyys. Sodassa kaikki häviävät.

Diplomaattiset ratkaisut eivät todennäköisesti olleet mahdollisia koskaan, vaikka presidentti Putin niin antoi ymmärtää ennen hyökkäystä. Naamion takaa paljastui ihminen, jollaista emme olisi halunneet nähdä.

Jos tästä jotain hyvää hakee, niin kaiken tämä keskellä ovat EU-maat toimineet yhtenä rintamana. On asetettu erilaisia pakotteita, annettu rahaa ja aseita Ukrainalle. Venäjän uhka Euroopalle on yhteinen ja kaikki toivovat, että Ukraina säilyy itsenäisenä, lännen ja idän välisenä puskurina.

Tämänhetkiset pakotteet ovat varmasti aiheuttaneet kaaoksen Venäjällä ja nähtäväksi jää, millä tavalla Venäjän kansa siihen reagoi. Jos Venäjä hajoaisi sisäisesti, niin uhka Suomea kohtaan väistyisi, mutta jos Venäjä saa haltuunsa Ukrainan, niin uhka Suomea kohtaan kasvaisi.

”Aikaisemmin kielteinen Nato-kantani on muuttunut piirun verran myönteisemmäksi.”

Venäjä on valitettavasti osoittautunut hyvin arvaamattomaksi naapurimaaksi, joten aikaisemmin kielteinen Nato-kantani on muuttunut piirun verran myönteisemmäksi. Naton jäseneksi ei kuitenkaan ketään hyväksytä yhdessä yössä, vaan se on prosessi, joka vaatii kaikkien jäsenmaiden hyväksynnän.

Mikäli jäsenyyshakemuksen käsittelyn ajaksi voisimme olla varmoja sotilaallisesta avusta tarpeen tullen, en lähtisi hakemuksen tekemistä näillä näkymin vastustamaan.

Suomen puolustuskyky on jo nyt vahvalla pohjalla, mutta sotilaallisen pelotteen pitää olla niin suuri, että hyökkäystä ei koskaan tapahdu.

Piditkö artikkelista? Jaa se kavereillesi:

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Jätä kommentti