Kaivosten verosuunnittelu on huippuunsa vietyä – yhteisöveroja minimaalisesti

Kaivosteollisuuden toiminnanjohtaja Pekka Suomela kirjoitti Lapin Kansan 8.12.2022 kaivosten suurista yhteisöveroista. Lapin Kansanedustajana olen seurannut Lapin suurimpien kaivosten maksamia yhteisöveroja vuodesta 2015 vuoteen 2021.

Kevitsan kupari- ja nikkelikaivos Sodankylässä
Sodankylässä toimiva ruotsalaisomisteinen Boliden Kevitsa tosiaan maksoi vuonna 2021 yhteisöveroja reilut 28 miljoonaa euroa, kuten Suomela kirjoittaa, mutta verrattuna yhtiön liikevaihtoon summa on häviävän pieni. Boliden Kevitsan liikevaihto vuonna 2021 oli n. 455 miljoonaa mutta verotettavaa tuloa oli yhtiön tilipäätöstietojen mukaan vain n. 140 miljoonaa. Kun tarkastellaan yhtiön liikevaihtoa 2015 – 2020 oli liikevaihtoa yhteensä peräti 1,8 miljardia, mutta verotettavaa tuloa näinä vuosina kertyi yhteensä vain 47 miljoonaa. Vuosina 2015 – 2017 ja 2020 yhtiö ei ole maksanut yhteisöveroja ollenkaan.

Suurikuusikon kultakaivos Kittilässä
Mitä tulee Kittilässä toimivan Kanadalaisessa omistuksessa olevan Agnico Eagle Finlandin maksamiin yhteisöveroihin, niin eivät ne kovin kummoisia ole nekään. Vuosina 2015 – 2021 yhtiön liikevaihto oli yhteensä 1,5 miljardia mutta verotettavaa tuloa yhtiö on raportoinut näiltä vuosilta yhteensä vain 174 miljoonaa. Yhteisöveroja näiden seitsemän vuoden aikana yhtiö on maksanut yhteensä 35 miljoona josta 30 miljoonaa vuosina 2020 ja 2021. Sitä ennen yhtiö maksamat yhteisöverot ovat olleet mitättömän pieniä.

Outokummun kromikaivos Keminmaalla
Huonosti on mennyt myös Keminmaalla toimivalla Outokumpu Cromella, joka ei ole tarkastelujakson aikana maksanut ollenkaan yhteisöveroja. Liikevaihto on kuitenkin ollut vuosittain satoja miljoonia. Yhteensä 3,4 miljardia euroa jaksolla 2015 – 2021. Kaivosyhtiö on Outokumpu Oy:n tytäryhtiö, joten ajattelin, että yhteisöverotulot tulevatkin sen kautta. Yllätys yllätys. Myöskään Outokumpu Oyj ei ole maksanut yhteisöveroja ollenkaan ainakaan vuodesta 2012 lukien, johon tarkasteluni ulotin. Outokumpu Oyj ei ole kuitenkaan kokonaan ulkomaisessa omistuksessa. Suomen valtio omistaa Solidiumin kautta 16 % osakkeista. Suomalaisomistus yhtiössä on yhteensä n. 34 %.

Näitä lukuja, kun katsoo, niin on selvää, että uutta kaivosveroa tarvitaan. Kaivosten tuotosta on jäätävä Suomelle enemmän. Nyt kaavailtu 25 miljoonan vuotuinen tuotto on aivan liian pieni. Suomen maaperässä olevat malmit ja mineraalit menetetään ikuisiksi ajoiksi.

Piditkö artikkelista? Jaa se kavereillesi:

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Jätä kommentti