Hallituksen Omalääkäriohjelmalla hoidon saatavuus ja jatkuvuus kuntoon

Tutkimukset osoittavat, että jatkuva potilas-lääkärisuhde parantaa hoidon laatua, vähentää sairastuvuutta ja kuolleisuutta sekä pienentää terveydenhuollon kokonaiskustannuksia. Hoidon jatkuvuus ei ole vain taloudellisesti järkevää, vaan se parantaa myös potilastyytyväisyyttä ja yhdenvertaisuutta.

Hallituksen tavoitteena on hallitusohjelman mukaisesti omalääkärimallia hyödyntämällä parantaa hoitoon pääsyä ja vahvistaa hoidon jatkuvuutta perusterveydenhuollossa. Tavoitteen edistämiseksi Kestävän hyvinvointiyhteiskunnan ministerityöryhmä on kokouksessaan 7.11.2024 päättänyt asettaa sosiaali- ja terveysministeriön sekä valtiovarainministeriön yhteisen Omalääkäriohjelman. Ohjelman tavoitteena on parantaa väestön saaman hoidon saatavuutta ja jatkuvuutta edistämällä omalääkärimallien käyttöönottoa ohjauksella, kokeiluilla ja säädöshankkeilla.
Omalääkärimalli ei ole uusi ajatus. Se oli käytössä jo 90-luvulla, mutta hiipui 2000-luvulla, koska sen toteuttaminen koettiin haasteelliseksi. Ongelmia aiheutti erityisesti liian suuret potilasmäärät ja niiden jakautuminen lääkäreiden kesken, terveyskeskusten henkilöstön riittämättömyys, kustannukset ja organisoinnin vaikeudet.

Silti Suomessa hoidon jatkuvuuden parantamiseen ei ole 20 vuoden aikana löydetty vaihtoehtoista toimivaa mallia. Nyt kun hyvinvointialueet ovat aloittaneet toimintansa, on aika toimia ja lähteä uuden omalääkärimallin kehittämiseen, ottaen oppia aikaisemmista virheistä.
Tällä hetkellä hyvinvointialueilla on jo käynnissä erilaisia omalääkärimalleja, omatiimimalleja ja ammatinharjoittajamalleja kehittäviä hankkeita. Näitä kokeiluja tuetaan EU-rahoituksella Kestävän kasvun ohjelmasta. Tämän lisäksi hallitus on päättänyt syksyllä 2024, osana Kela-korvausten jatkokehittämistä, valmistella ja toteuttaa omalääkärimallin kehittämisen osana kokeiluja.

Omalääkäriohjelman tarkoitus on tukea erilaisten omalääkärimallisovellutusten etenemistä laajemmin osaksi perusterveydenhuoltoa tukemalla, ohjaamalla ja seuraamalla kehitystä ministeriöiden toimesta.

Norja ja Tanska ovat näyttäneet, että omalääkärimalli toimii. Näissä maissa on kansalaisille nimetty omalääkäri, jonka vastuulla on 1000–1500 potilasta. Lääkärit toimivat usein itsenäisinä yrittäjinä, mutta heidän tehtävänsä ja vastuualueensa ovat selkeästi määriteltyjä.

Suomen terveydenhuolto kaipaa rohkeutta uudistua ja uusi omalääkärimalli voisi olla juuri se uudistus, joka tuo perusterveydenhuoltoon vakautta, laatua ja inhimillisyyttä.

Piditkö artikkelista? Jaa se kavereillesi:

Jaa Facebookissa
Jaa Linkdin
Jaa Pinterestissä
Jaa X-palvelussa

Jätä kommentti