Kuka on Kaisa Juuso?

Olen 62 – vuotias toisen kauden kansanedustaja Torniosta. Olen syntynyt ja kasvanut aikuisuuteen pienessä Arpela-nimisessä kylässä n. 30 km Torniosta Rovaniemelle päin. Edesmennyt isäni työskenteli tie- ja vesirakennusmestarina valtion virkamiehenä silloisessa Lapin Vesipiirissä. Äitini oli kotiäiti ja huolehti meistä lapsista. Viisi poikaa ja neljä tyttöä. Minä olen sisarussarjassa neljänneksi vanhin. 

Tornion lisäksi olen asunut useita vuosia Tukholmassa ja Turussa. Yhteensä liki 25 vuotta. Ruotsiin ajoi aikanaan halu tehdä töitä ja sinne oli helppo vanhemman sisareni perässä mennä. Töitä ja opiskelua onkin sitten riittänyt yllin kyllin. Akateeminen koulutus Tukholman Yliopistossa käyttäytymistieteiden koulutuslinjalla oli silmiä avaava ja uskon, että ajatteluni kehittyi silloin monella tavalla. Tarkemmat tiedot töistäni ja koulutuksistani selviävät CV:stäni. 

Olen ollut naimisissa yhden kerran, mutta valitettavasti liitto päättyi eroon. Minulla on yksi lapsi, jonka sain vasta viime tipassa 40-vuotiaana. Lapsi oli pitkään odotettu ja toivottu. Oman lapsen kautta olen kokenut sen, millaista on olla lapsi ja nuori tämän päivän Suomessa. Haasteet ovat valtavat. Nykypäivän virtuaaliyhteiskunta ja jatkuva somevirta vievät meitä pelottavaa vauhtia eteenpäin epävarmaan ja vaikeasti ennustettavaan tulevaisuuteen. Kansan kahtiajako milloin milläkin syyllä ja kuohuva maailmantilanne ovat todellisuutta. 

Paluumuuttaja

Palasin kotikylääni vuonna 2004 äitini sairastuttua. Huoli äidin voinnista oli kasvanut niin suureksi, että jätin vakituisen työpaikan ja palasin äitini tueksi Arpelaan. Virallisesti olen ollut äitini omaishoitaja 15 vuotta. 

Palattuani kuvittelin saavani töitä Torniosta jollakin aikavälillä. No – näin ei käynytkään, joten opiskelin sairaanhoitajaksi sillä ajatuksella, että työpaikka ainakin olisi varma. Näin kävikin.

Politiikka

Vuonna 2010 Valmistuin psykiatriseksi sairaanhoitajaksi ja aloitin työskentelyn vanhusten tehostetun palveluasumisen yksikössä Kemissä. Yksikössä oli 14 muistisairasta vanhusta, kaksi hoitajaa aamuvuorossa, kaksi iltavuorossa ja yksi yövuorossa. Näin pienellä hoitajamitoituksella vanhusten hyvä hoiva oli mahdotonta toteuttaa ja tästä järkyttävästä kokemuksesta lähti polku politiikkaan. Muistan ajatelleeni, että asioiden on pakko muuttua.

Politiikassa olen ollut mukana vuodesta 2013 Tornion kaupunginvaltuutettuna. Luottamustoimia on ollut useita, joista merkittävimpiä ovat Tornion kaupunginhallitus, Länsi-pohjan sairaanhoitopiirin hallitus ja Lapin Liiton hallitus. Aluevaaleissa tänä vuonna tulin valituksi valtuustoon Perussuomalaisten suurimmalla äänimäärällä Lapissa. 

Kansanedustajaksi pääsin vuoden 2019 Eduskuntavaaleissa ensi yrittämällä valtavan suurella äänimäärällä (5757). Toiselle kaudelle minut valittiin 2.4.2023 vielä suuremmalla äänimäärällä (6078). Lämmin kiitos kaikille minua äänestäneille.

kaisa.juuso@eduskunta.fi
044 575 7758